Comhem digital kabel-tv med Dreambox 500

Osorterade länkar

http://www.satnews.tv/
http://www.satellites.co.uk/php-bin/forum/archive/index.php/f-105.html
http://www.zulan.se/?cat=5
http://www.dream-multimedia-tv.de/english/downloads.php
http://www.minhembio.com/forum/lofiversion/index.php/t108303.html
http://www.dreambox4u.com/emu.php
http://www.dreambox-stuff.ath.cx/
http://www.satellites.co.uk/php-bin/forum/archive/index.php/t-29629.html
http://www.minhembio.com/forum/lofiversion/index.php/t108955.html
http://www.olmi.cz/dreambox_plugins.php
http://dreambox.gamesquad.nl/ssh.html
http://www.sat-key.org/dreambox/emulators.htm
http://www.dreamboxsettings.nl/

Ny image - PLi

En ny image till Dreambox som kallas PLi. Har inte testat den själv, men de som gjort det säger att inspelning och uppspelning är mycket stabilare än med Enigma eller Leatherface: PLi Images.

Från leverans till tv-tittande

Min 500-c levererades med ny fjärrkontroll, men med ett Enigma som var av gammal version. Tydligen fanns inte ens stöd för DreamCrypt aktiverat. Jag uppdaterade till senaste versionen av Enigma från Dream Multimedia. Där fanns DreamCrypt, men det hjälpte inte för att avkoda Comhem-kanalerna.

Uppgraderade till Leatherface och då fungerade allt. Troligen på grund av att rätt camd fanns och kodade av kanalerna på rätt sätt.

Frågor och svar

Notera att svaren på frågorna kan skilja lite, beroende på vilken mjukvara du har i boxen. Själv använder jag Leatherface variant på Enigma.

Hur får man svensk text på Canal+, TV1000 mfl?

Installera pluginen Bullz_text. Den går att ställa in så att den autostartar när boxen startas om. Man kan se det som en "tjänst" som ligger i bakgrunden och letar fram rätt text-tv-sida för kanalen, där den svenska texten ligger. T ex 199 för Canal+.

Om Bullz_text är igång i bakgrunden visas även text för de inspelningar man gjort, när man tittar på dem i boxen. Vill man ha text när man för över .ts-filerna till annat media, t ex DVD-R, måste man använda ett program som hanterar text-tv-strömmen som finns i .ts-filen för att t ex lägga till textning för DVD-mediat.

Man kan även välja att texta med TuxText, som ligger med i Enigma. Naturligtvis går det även att se andra text-tv-sidor.

Tekniska detaljer: när jag valde att autostarta Bullz_text skapades följande i /var/etc/init:

if [ -x /var/bin/bullz_text ]; then /var/bin/bullz_text; fi
Bullz_text autostartade dock inte, eftersom /var/bin/bullz_text inte fanns. Programmet hade installerats i /bin, så jag fick symbollänka lite kreativt:
cd /var/bin
ln -s /bin/bullz_text .
Detta skapar en länk så att Bullz_text även finns tillgängligt i /var/bin. Då funkar det.

Hur uppgraderar man mjukvaran i boxen?

Man kan "flasha om" boxens operativsystem och andra delar med olika programvaror. Dream Multimedia själva rekommenderar DreamUp, för att "ladda upp" .img-filer till boxen över seriell koppling eller ethernet.

Det finns andra programvaror också, t ex FlashWizard.

Slutligen kan man använda det "inbyggda" systemet där boxens operativsystem tar hand om proceduren. För att lyckas med detta måste man ha en ftp-klient där man ansluter mot DreamBox:en och laddar upp .img-filen till katalogen /tmp på boxen. Sedan döper man om filen till "root.cramfs" och väljer att göra en manuell uppgradering från boxens menysystem. OBS! Denna procedur fungerar bara i Enigma original från Dream Multimedia.

Hur loggar jag in i boxens Linux-miljö?

Du använder en telnet-klient mot boxens ip-adress och loggar in som root med lösen dreambox. Exempel på telnet-klient för Windows är PuTTY: PuTTY: A Free Telnet/SSH Client. Till OS X och Linux/Unix är det bara att skriva "telnet" i Terminalen eller xterm.

Hur spelar jag in, och hur tittar jag på det inspelade?

För att spela in på en DreamBox 500 måste du montera delar av eller en hel hårddisk från en annan dator, som DreamBox:en kan komma åt i det lokala nätverket hemma, eftersom boxen inte har någon egen hårddisk.

Börja med att dela ut en mapp som en Samba/CIFS- eller NFS-share från en annan dator, så att DreamBox:en och dess ip-nummer kan och får montera den. För inspelning rekommenderas Samba, ej NFS. Enigma, eller vilken del i mjukvaran som än hanterar NFS, verkar inte vara optimerad.

Gå till Inställningar -> Expertinställningar -> Nätverksinställningar -> Monteringar i boxen. Skriv in ip-adressen till datorn som delar ut. Välj CIFS (Samba/Windows). Vid katalog skriver du namnet på den utdelade share:n. Lokal katalog ska vara "/hdd". Se till att "rw" är valt i någon form, så att boxen får skriva till share:n. Användare/lösen om detta krävs. Kryssa i "montera automatiskt" så att boxen monterar share:n varje gång den startar om. Spara och välj "montera".

Nu kan du komma åt filerna i den utdelade katalogen genom att gå till Filläge och välja root -> /hdd. För att få inspelning att fungera måste du först skapa en katalog med namnet "movie" i katalogen där utdelningen sker. I denna katalog kommer din DreamBox att spela in filmer, samt leta efter inspelade filmer i film-läget.

Förkortningar

CAM

Common Access Module, modul som hanterar avkodningen av en kanal. I Comhems nät används Conax och Viaccess. DreamBox kan hantera avkodningen med mjukvara i Linux-miljön. Det finns olika *camd, jag har inte riktigt sorterat alla fakta i detta ännu.

Senast uppdaterad: 2008-12-28